HÜNKAR BEĞENDİ
Hmmm...Közlenmiş patlıcanın yarattığı lezzetli bir yemek daha...Hünkar beğendi...Bu yemeği ilk defa 6-7 sene önce teyzemde yemiştim ve tadı damağımda kalmıştı.Denemeye karar verdim ve başarılı da oldum galiba (tencerede hiç yemek kalmadı da...).Hazırlaması birazcık zahmetli olsa da yerken tüm emeğinize değdiğini anlayacaksınız...
Afiyet olsun...
Beşamel sos malzemesi
3-4 adet orta boy patlıcan
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
2 yemek kaşığı un
1 su bardağı süt
yarım limon suyu
tuz, karabiber
Et malzemesi (2 kişilik)
250-300 gram kuşbaşılık kuzu ya da dana eti
1 adet orta boy soğan
1 yemek kaşığı domates ya da biber salçası
tuz,karabiber,sıvı yağ
1 su bardağı sıcak su
Sosun hazırlanışı:
Patlıcanları sivri uçlu bir bıçakla birkaç yerinden delin ve közmatikte közleyin. Kabuklarını soyun, sonra da limonla ovun (limon patlıcanların kararmasını önler) ve patlıcanları küçük küçük doğrayın. Tavaya tereyağını ve sıvı yağı koyun, üzerine de unu ekleyin, karıştırın. Unun rengi hafif sarıya dönünce bir taraftan sütü yavaş yavaş dökün, diğer taraftan da sosu sürekli karıştırmaya devam edin (karıştırmayı bırakırsanız un topaklanır). Sütle un iyice karışınca içine patlıcanları,tuzu, karabiberi ilave edin ve 10 dakika daha kısık ateşte pişirin. Artık sos hazırdır, bir kenarda bekletin.
Etin hazırlanması:
Tavaya sıvı yağı ve etleri koyun. Etler suyunu çekene kadar pişirin. Etler suyunu çektikten sonra küçük küçük doğradığınız soğanları ilave edin ve 7-8 dakika kavurun. Üzerine salçayı koyun ve onu da 7-8 dakika pişirin. Daha sonra sıcak suyu, tuzu ve karabiberi ilave edin ve etler suyunu çekene kadar pişirin. Eğer etler sertse birazcık daha sıcak su ilave edebilirsiniz.
Not: Etlerin pişmesine yakın hazırladığınız sosu kısık ateşte ısıtın. Sos ısındıktan sonra üzerine etleri koyun.Yemeğe renk katsın diye tereyağında kızdırdığınız toz biberi hünkar beğendinin üzerine gezdirebilirsiniz.
Çok feci çok!!!
YanıtlaSilKesin denemeniz lazım!!!
Bence Evinko'nun mutfağının en ağır toplarından birisi!!!
Ellerine sağlık, hala tadı damağımda :)))