15 Mayıs 2012 Salı

ÇEVİRME (MAHLUBE)

Uğruna ev partilerinin yapıldığı, üniversite yıllarından gelen, vazgeçemediğimiz, lezzeti içine konulan yenibaharında saklı biricik yemeğimiz "çevirmeyi" sizlerle paylaşmak istiyorum. Tabii çevirme denilince herkesin aklına gelen tek isim olan Metin'den yardım almadan değil...


Malzemeler:
750gr tavuk incik
3-4 tane patates
2 tane patlıcan
5-6 tane sivri biber
3 tane domates
1 su bardağı pirinç
Tuz
Karabiber
Pulbiber
Kekik
Yenibahar

Yapılışı:
Derin ve çeperi düz bir tencere içinde tavuklar güzelce haşlanır. O sırada biberler uzunlamasına ortadan ikiye bölünüp parmak büyüklüğünde doğranırken, domates, patates ve patlıcanlar kabuğu soyulup daire şeklinde doğranır. Patates ve patlıcanlar doğrandıktan sonra kızgın yağda kızartılıp bir tabağa alınır. Pirinç de hafif ılık suda inceden bekletilir. Haşlanan tavuk, suyundan arındırılır, su ve tavuklar ayrı ayrı kaplara alınır. Tavukların haşlandığı tencerenin dibine çok az sıvı yağ eklenip biberler hafiften kızartılır. Sonra ocağın altı kısılıp, biberin üzerine tavuk, onun üzerine kızarmış patates, onun üzerine kızarmış patlıcan, onun üzerine domates, onun üzerine de suyu süzülmüş pirinç eklenir. Pirincin üzerine yeteri kadar tuz, karabiber, pulbiber, kekik ve yenibahar eklendikten sonra pirincin üst seviyesini geçmeyecek şekilde tavuğun suyu da eklenir ve orta-kısık ateşte pişmek üzere tencerenin kapağı kapatılır. Pirinçler suyu çekip güzelce piştiğinde yemeğimiz de pişti demektir.
Bir iki dakika dinlendirdikten sonra tencerenin kapağı açılır ve üzerine kapak yerine bir tepsi kapatılır. Kıvrak bir hamleyle tepsi ve tencere çevrilerek tencerenin üste tepsinin altta kalması sağlanır. Son olarak tencere yavaştan kaldırılır ve meşhur çevirmemiz kaşıklaya kaşıklaya afiyetle yenir.




1 yorum:

  1. Bu yemeği genelde ortamda en iyi yapan kimse O yapar. Ben sevgili dostum Şahin Zerdeşt ASLAN'dan el aldım. Yapacaklara da tavsiyem:
    -Yapmadan önce bilen birinin yanında bi tur izleyin nasıl yapıldığını, afiyetle yiyin, sonra demelere başlayın...

    YanıtlaSil