20 Mayıs 2012 Pazar

ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI

Malzemeler:
8 adet orta boy dolmalık biber
1 su bardağından biraz daha fazla pirinç
4 adet orta boy kuru soğan
maydanoz, nane, dere otu, taze soğan yaprağı ( tüm bu yeşillikleri istediğiniz oranda kullanabilirsiniz)
1 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı sumak
1 çay kaşığı kuru fesleğen
1 çay kaşığı toz şeker
2 çay kaşığı karabiber
yarım çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı sıcak su
1 çay bardağı sıcak su
domates kabuğu
tuz


Yapılışı:
Kuru soğanları temizleyin ve küp küp doğrayın. Doğradığınız soğanlarla zeytinyağının hepsini tavaya koyun ve soğanlar pembeleşene kadar kavurun. Diğer tarafta yıkayıp süzdürdüğünüz pirinçleri kavrulan soğanların üzerine ilave edin ve karıştırın, üzerine 1 çay bardağı sıcak suyu, toz şekeri ve tuzu koyun. Pirinçler suyunu çektikten sonra ince ince doğradığınız yeşillikleri, yenibaharı, sumağı, kuru fesleğini, karabiberi pirince ilave edin ve 6-7 dakika daha karıştırın. Daha sonra hazırladığınız dolma harcını soğumaya bırakın. İçini temizleyip yıkadığınız dolmalık biberleri ters çevirin (suları süzülsün). Dolma harcı soğuduktan sonra biberlerin içini ağzında yarım cm'lik boşluk kalacak şekilde doldurun ve domates kabuklarıyla biberlerin ağzını güzelce kapatın. Biberleri tencereye yerleştirin (tencerede boşluk kalmamasına dikkat edin) ve yarım çay bardağı sıcak suyu tencereye koyun. Dolmanızın parlak olmasını isterseniz biberlerin üzerine birazcık zeytinyağı gezdirebilirsiniz. Daha sonra kısık ateşte 40-45 dk pişirin. Ara ara tencereyi kontrol edin, suyu bitmişse ve pirinçler de hala kıtır kıtırsa azıcık daha sıcak su ilave edebilirsiniz.
Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder